22 Eylül 2012 Cumartesi

Beyin Cerrahı Seçerken

Beyin vücudun en hayati organıdır. Vücudun bütün diğer organları hatta kalp dahi değiştirilebilse dahi, beyin için böyle bir durum söz konusu değildir. Bu yüzden size yapılacak bir beyin ameliyatı için en iyi beyin cerrahını aramakta çok haklısınız. Ülkemizde yabancı ülkelerdeki bazı yeni teknikler ve teknolojiler maalesef yoktur. Bu sebeple iş genelde cerrahın maharetli ellerine, bilgi ve tecrübesine kalır.
Türkiye’de sayısı çok olmasa da beyin cerrahisi konusunda başarılı doktorlarımız vardır. Doktor seçerken onun bilgisine tecrübesine baktığınız kadar onun size ve hastalığınıza yaklaşımı çok önemlidir. Öncelikle doktorun duruma gereken ciddiyeti vermesi gerekir, kendine aşırı güvenen doktorlar, risk almaya ve hata yapmaya meyillidirler. Aynı zamanda yeteri kadar bilgisi ve tecrübesi olmayan bir cerrah da, doğru müdahele yerine kendisi için en güvenli ve kolay yolu seçecektir. Bunu sizin sınırlı bilginizle tartıp ölçmeniz mümkün olmayabilir. Bu yüzden 1 cerrah yerine en az 3 cerraha danışmak yerinde olacaktır. Bu konuda doktoru küstürmek kızdırmak gibi endişeleriniz olmaması gerekir. Bir başka cerraha danışarak doktorunuza saygısızlık yapmıyorsunuz, aksine doktorun verdiği karar için girdiği sorumluluğu azaltıyorsunuz. Sonuçta tek başına karar veren bir doktor, tüm sorumluluğuda üzerine alacaktır, fakat birden fazla doktorun onayı ile yapılan bir operasyon tıbbi ve hukuki yükümlülüğü azaltacaktır. Sağlık sizin sağlığınız ve sağlığınızı en iyi mudafaa ettiğiniz için kimse sizi suçlayamaz. Beyin ameliyatları çoğu zaman farklı yorumlara müsait durumlardır. Konusunda en iyi 2 beyin cerrahı dahi fikirlerinde ters düşebilir.
Beyin cerrahı seçerken doktorunuzun size karşı nezaket ve saygıdan çok dürüst ve açık olmasını tercih edin. Size her türlü riski açık yüreklilikle söyleyebilmelidir ki siz de doğru kararı alabilesiniz. Şayet nezaket ve sizin moralinizi bozmamak adına size gerçekleri ve riskleri tam netliği ile söylemiyorsa sizin aslında göze almayacağınız riskleri de almanıza sebep olabilir. Örneğin iyi huylu beyin tümörlerinde ameliyat her zaman şart olmayabilir ve bu hastanın seçimine kalmış bir durum olur. Bazı hastalar, beyninde bir kitle olmasından çok fazla rahatsızlık duymazlar, bir diğer hasta ise bu durumdan son derece huzursuz olup bir an önce böyle bir tümörden kurtulmak isteyebilir. Ancak bilinmelidir ki her müdahele de küçük de olsa bir risk vardır ve bu riskler konuşamama, felç gibi ciddi şeyler olabilir. Sizin kendinize göre durumu tartıp bu iki riski değerlendirmeniz gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder