Çağımızda artık internet, cep telefonları ve uydular aracılığıyla müthiş bir iletişim ağı kurulmuş durumda. Dünyanın iki ucundaki insanlar bu iletişim ağı sayesinde sanki yüz yüzeymiş gibi birbirlerini görebiliyor ve iletişim kurabiliyorlar. Dünyadan yüz binlerce kilometre uzaklıkta küçük bir uydu sayesinde, dünya üzerinde yaşayan herhangi birinin nerede ve ne yapmakta olduğunu seyredebiliyoruz. Bir zamanlar bilimkurgu romanlarının baş konusu olan bu haberleşme ağı, artık günümüzün bir gerçekliği.
Şöyle düşünün; 992.000.000.000, yani yaklaşık 1 trilyon insan bilgisayarının başında internete giriyor ve hepsi aynı anda birbiriyle iletişim kuruyor. 1 trilyon insan, aynı anda hep birlikte sohbet ederken, buna hiç ara vermeden 657.000 saat, yani ortalama bir insan ömrü olan 75 yıl boyunca devam ediyorlar. İşte iki avucunuza rahatlıkla sığacak kadar olan beyninizdeki her hücre yaşamınızın başlangıcından sonuna kadar böyle muazzam bir iletişim kuruyor. Kimi zaman bizi hayrete düşüren iletişim teknolojisi ise onun yanında ilkel kalıyor.
Beynimizin 200 Trilyon Kitaba Denk Kapasitesi
Daha da heyecan verici olan ise, beyninizin bilgi depolama kapasitesidir. Dünyanın en büyük kütüphanesi olan Kongre Kütüphanesi’nde, 800 km uzunluğundaki raflara ancak sığan, 29 milyon kitap vardır. İnsan beyninin kapasitesi ise 200 trilyon kitaba denktir.
“Unutuyorum”, “Zihnimi toparlayamıyorum”, “Beynim patlayacak gibi”, “Kafam almıyor”, “Hafızam çok zayıf”, Aklımda kalmıyor” gibi nice sözlerle beynimizi sınırlandırıyor olmamız, onun bu muhteşem yapısını algılayamıyor olmamızdan kaynaklanıyor olsa gerek.
Sevgili okurlar!
Her sabah uyanıp aynaya baktığınızda sadece uykudan şişmiş gözlerinize ve dağılmış saçlarınıza bakmayın. Onların ardında, dur durak bilmeden çalışan ve halen gizeminin denizde damla kadarlık bir bölümünün açıklanabildiği, dünyanın en büyük harikasını taşıdığınızı bilerek bakın kendinize.
Onun potansiyelini kullanmanızı zayıflatacak sözler sarf etmekten uzak durun. Beyninizi bir şamar oğlanına çevirmek yerine, onun algılamakta zorlandığımız çalışma gücüne hayranlığınızı ve takdirinizi hissedin. Hatırlayın ki, onun değerini ne kadar bilir ve onu zararlı düşüncelerden ne kadar korursanız, o kadar ışığını yansıtacaktır size.
Beyninizin gücünü her geçen gün daha iyi kavradığınız ve onu daha çok kullanmak adına kendinizi geliştirdiğiniz bir bilince ulaşmanız dileğiyle.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder