27 Eylül 2012 Perşembe

Beyin Nakli Mümkün mü?

Biyonik insanlığa doğru evrimin uç noktasında, malzememiz, beynin yapayı değil, gerçeği. Önümüzdeki yüzyıl için hedef, daha şimdiden alıştığımız tek ya da çok organ nakli, hücre nakli, gen nakli değil, doğrudan beyin nakli. Daha doğru bir deyişle beynimize yeni bir beden nakli. Bilim kurgu mu? Safsata mı? Bu kadarı da olmaz mı?

Bilim adamları öyle düşünmüyor. Zaten bundan neredeyse 30 yıl önce, 1970 yılında bir araştırmacı ekibi, bir rhesus maymununa, bir hemcinsinden alınan bir kafayı nakletti. Ameliyat sonrasında yeni başıyla uyanan maymun, tüm bilincine ve başsal (kranyel) sinir faaliyetlerine yeniden kavuştu. Araştırmacılar bunu maymunun uyanık kalmasından, saldırgan tavırlarından, yemek yiyebilmesinden ve odada dolaşan insanları gözleriyle takip edebilmesinden belirlediler.

Bilim adamlarına göre, insan kafasının nakli için de fazla bir değişiklik gerekmiyor. Dikkat edilmesi gereken önemli bir husus, (en azından normal sıcaklıkta) kan dolanımı olmadan uzun süre yaşayamayacak olan beyne yeterli ve düzenli bir kan (dolayısıyla oksijen) akımını sağlamak.

Beynin yaşamsal fonksiyonlarını izlemek üzere kafatasına elektroensefalograf elektrotları yerleştirilecek. Ayrıca kafaları, tümüyle hareketsiz duruma getirmek ve kolayca taşınmalarını sağlamak için çevrelerine yuvarlak bir mengene takılacak.

İki insan arasında kafa naklini geçekleştirmek için bilim adamları şöyle bir ameliyat senaryosu çiziyorlar: Önce iki ayrı ameliyat ekibinin ayrı masalarda çalışmasına olanak verecek kadar geniş bir ameliyathane gerekli. Hastalar anestezi ile uyutulduktan sonra, birbirleriyle eşzamanlı olarak çalışan ekipler, her iki hastanın boyun çevrelerini derin biçimde kesecekler ve doku katmanlarını dikkatle ayırarak karotid atardamarlarını, ana toplardamarları ve omurgalarını açığa çıkaracaklar.

Daha sonra, düzenli kan (ve oksijen) akımını sağlamak için her damara, üzerlerine pıhtılaşmayı önleyecek heparin maddesi sürülmüş iğneler (kateter) sokulacak. Ekipler, hastaların boyun omurlarından kemikleri çıkardıktan sonra omuriliği saran koruyucu katmanları kesip ayıracaklar.

Omurga ve omuriliğin ayrılmasından sonra, hastalardan birinin başı alınarak hortumlarla, yine başı alınmış öteki hastanın vücudundaki kan dolaşımına bağlanacak. Bu işlem tamamlandıktan sonra da cerrahlar, hortumları teker teker keserek baş ile yeni vücudunun atar ve toplar damarlarını birbirine dikecekler. Omurilik parçaları da metal plakalarla birbirine bağlanacak ve daha sonra kas ve deri katmanları da teker teker birbirine dikilecek.

Araştırmacılar, ameliyatı kolaylaştırıcı bir yöntem olarak, kafada dolaşan kanın sıcaklığını 10°C'ye kadar düşürmeyi tasarlıyorlar. Böylelikle beynin metabolizması yavaşlatılabilecek ve beyin ameliyat süresince bir saat kadar hasar görmeden kansız kalabilecek.

Önemli bir sorun, kafanın ve bedenin birbirlerini reddetmelerini önleyebilmek. Çünkü, karaciğer, böbrek gibi organ nakillerinde bağışıklık sistemi tepkisini ketleyen ilaçların, tüm bedenin naklinde etkili olup olmayacağı bilinmiyor.

35 yorum:

  1. Böyle bişe olursa insan ölümsüz olabilir çok güzel bişey keşke yapılsa

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. insan ölümsüz olmaz beyinde bir organ oda yaşlanır ve işlevini yerine getiremez

      Sil
    2. bu arada bu pekde öyle değil beyin bütün vücudun aksine yaşlanması 20x+ daha çok süren bir organ yani 80 değilde 80x20 den 1600 yıl kadar yaşabilirsin bu nakli düzenli bir şekilde yapmayı başarabilirsen

      Sil
    3. Öyle birşey olması yüzde birlik bir ihtimal çünkü ne olursa olsun beyin hücreleri bir süreden sonra kendini yenilememek üzere ölüyor buda ne kadar uğraşılırsa ugrasilsin ölüme kafa tutamamak oluyor ama yüzde birde olsa ihtimal ihtimaldir ancak şöyle ki dini acidan yaratıcıya inanan herkes ölümü tadacagini bilir

      Sil
  2. Böyle bişe olursa insan ölümsüz olabilir çok güzel bişey keşke yapılsa

    YanıtlaSil
  3. Imkansiz birsey robot insan karisimi olur

    YanıtlaSil
  4. Eğer klon vücutlar ve beyin nakli olursa ile ölümsüzlük tamamlanır

    YanıtlaSil
  5. Eğer böyle birşey olur sa beden yaşam değersizleştirmektedir ve inançlar zayiflwr

    YanıtlaSil
  6. Eğer böyle birşey olur sa beden yaşam değersizleştirmektedir ve inançlar zayiflwr

    YanıtlaSil
  7. beyin naklinden sonra insan vücudu yeni beyni kabullenmezse bütün çabalar boşa gider %50 şans var . bide böyle bir şey olursa organ mafyası daha çok kazanır çünkü kimse seve seve canını vermez . insan borsası güçlenir

    YanıtlaSil
  8. Cok zor cok baska bir insanin beyni baska bir vucuda nakli oldugunda nakil olan beden ayni insan gorune bilir ama beyin hafiza ve oz gecmisi silinmez ise o insan asla o kisi olamaz bence

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. zaten beyin nakli olmuyor vücut nakli oluyor herşeyn sahibi beyin olacağı için ama düşüncesi bile korkunç

      Sil
  9. Cok zor cok baska bir insanin beyni baska bir vucuda nakli oldugunda nakil olan beden ayni insan gorune bilir ama beyin hafiza ve oz gecmisi silinmez ise o insan asla o kisi olamaz bence

    YanıtlaSil
  10. Keşke böyle birşey mümkün olsaydı oglumu kurtarırdım

    YanıtlaSil
  11. Keşke böyle birşey mümkün olsaydı oglumu kurtarırdım

    YanıtlaSil
  12. Böyle bişey olsa babam kurtulurdu

    YanıtlaSil
  13. Abi öğün acil lazım allahni söyleyince çabuk bulsunlar

    YanıtlaSil
  14. Bu ameliyat başarılı olur ise ruh diye birşey olmadığı ortaya çıkar

    YanıtlaSil
  15. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  16. Bence bu bir saçmalık, bu bir beyin nakli değil resmen kafa nakli, daha beyne dokunmaya bile cürret edemiyor bilim insanları, diyelim ki böyle bir şey oldu bir düşünün diyelim ki sevdiğiniz birinizin beyin ölümü gerçekleşti, ama onun yaşadığını hala biliyorsunuz sonra biri onun kafasını kopardı başka birinin kafasını koydu, ne hissedersiniz, bence her şeyin bir yeri bir zamanı var, kimse ölümsüz olamaz, insanlar ölümsüzlüğü bulup ne yapacaklar hem dünya gerçekten çok mu güzel, yani gözünüzün önünde sevdiklerinizin ölümünü izlerken siz yaşamak zorunda kalacaksınız bu değer mi, bence illa bir şeyle uğraşacaksa bu bilim adamları beyni nasıl %100 e yakın bir değerde çalıştırabilirim ona baksın en azından dünyada cahil insan azalır gerçi daha kanseri yenemedik ya o da var bak

    YanıtlaSil
  17. walla ms hastaları için (yani bizim için) sadece beyin nakli olsa binlerce hasta kobay olmak isteyebilir. şuan iyi durumda olabilirim ama ilerisi için ne olur bilemem. ölümsüz filan olunmaz arkadaşlar bi beyinle. millette var da noluo kullanamadıktan sonra ;) ahiret hayatına iman eden bir ümmetiz ölümsüz die bişi olmadığını bilmek gerekir.

    YanıtlaSil
  18. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  19. Olayin ruh la alakası yok, kalp naklinde de benzer şekilde şeyler söyleniyordu. Birşeyi 0 dan yaratıp ruh uflenmiyorki canli vucud nakil yapiliyor yani hala ruh var. Canlı olmasa ruh olmaz. Onu canli tutmayi basabilirler mi? Ruh o bedene uyar mi?
    Topraktan yaradilipta (haşa) ruh uflenmiyor farkindaysiniz

    YanıtlaSil
  20. Hocam bu nakil oldu sayalım ruh hali yaşanmışlıklar beynimizdeki herşey de nakil olmuş olucak galiba ,birde beyinin ben hücrelere komut verdigini düşünüyorum nakil olan beyin diger vucuttaki hücrelere sinirlere komut verdi sayalım bu hücre veya sinirler nakil olmuş beyni kabul edecekmi bu benim kendi şahsi düşüncem kafama takılanlardan bir kacı sadece iyi calışmalar .

    YanıtlaSil
  21. Hocam bu nakil oldu sayalım ruh hali yaşanmışlıklar beynimizdeki herşey de nakil olmuş olucak galiba ,birde beyinin ben hücrelere komut verdigini düşünüyorum nakil olan beyin diger vucuttaki hücrelere sinirlere komut verdi sayalım bu hücre veya sinirler nakil olmuş beyni kabul edecekmi bu benim kendi şahsi düşüncem kafama takılanlardan bir kacı sadece iyi calışmalar .

    YanıtlaSil
  22. Soz konusu olan kafa nakli kafa nakli basarili bir sekilde dokular uyumsuzluk gostermez ise bir birini tanir ise gerceklese bilir,olumsuzlukmu derseniz hayir kaza sonucu ölüm en gellenemez sadece yasam süresini uzatmıs olur.

    YanıtlaSil
  23. Ama bi düşünün klon bir bedeniniz daha var dondurulmus yasamıyor sadece sizin ömrünüze ömür katmak için bekliyor,zamanı geldiğinde kafatasınızın içindeki beyin ile klonunuz daki beyin değişe bilir anılarınız ve siz yep yeni genc ve kendi vücudunuz ile yeniden hayatınıza devam edebilirsiniz .Ölümsüzlük değil asla ama yaşam sürenizi artık beyin işlevini kaybedinceye kadar en az 200 yıl uzatabilirsiniz, Demek istediğim KLon insanlar ile beyin nakli gercek olabilecek tabi parası olana😀

    YanıtlaSil
  24. Canlilar olmek zorundadir insan populasyonu artarsa dogal denge asiri bozulur cunku insan canlilar arasinda dogaya en fazla zarar veren canlidir

    YanıtlaSil
  25. Cunku insanlar hep tuketir uretim yok beslenme seklin bakarsak herbivor bir bir beslenme var ureme devam eder ve olum olmazsa tuketim uretimi gececektir bu durum ileride aclikla beraber kendi irkini yemeye baslayacaktir.

    YanıtlaSil
  26. Arkadaşlar yazmıssınız...bedene kafa nakledilorae gecmisini unutsun....bi defa vucida kafa nakledilmiyor kafayabvucut...zamam gosterecek....varsaki nakledildi adamnhatirlar bilor eli kolu tutatsa gecmis islerini yapar....

    YanıtlaSil
  27. Bu, diğer bloglarda bulunan rasgele yanlış bilgilerin değil, verilecek ayrıntıların türüdür. Paylaştığınız bu kadarını takdir ediniz.
    beyin cerrahi

    YanıtlaSil
  28. Arkadaşlar selam, işim teknik detayı için bu yazıyı okuyabilirsiniz. Beyin nakli maalesef şuanda pek mümkün görünmüyor, keyifli okumalar.

    https://anatomylogia.blogspot.com.tr/2016/09/insanlar-icin-beyin-nakli.html

    YanıtlaSil
  29. Bu yazı için teşekkürler. Ne dediğini kesinlikle kabul ediyorum. Son zamanlarda bu konudan arkadaşlarımla konuşuyorum.
    beyin tümörü ameliyati

    YanıtlaSil